Tips voor de noorderlichtjager

Om je kansen op een succesvolle noorderlichtjacht te vergroten zou ik 10 tips willen meegeven:


Locatie:

1. Reis naar een bestemming ten noorden van de poolcirkel
Doorgaans geldt de regel - Hoe noordelijker hoe beter! -
De poolcirkel kan als referentie worden gebruikt, maar ook de hoogteligging speelt een rol. Zo kan er in het geval van zwak noorderlicht net ten zuiden van de poolcirkel op grotere hoogte meer te zien zijn dan in een lager gelegen gebied net ten noorden van de poolcirkel.

Wanneer het noorderlicht zeer actief is kan het echter ook gebeuren dat je vanuit een zeer noordelijke locatie richting het zuiden moet kijken, terwijl het spektakel zich rond de poolcirkel dan weer pal boven je hoofd afspeelt.


2. Zoek een plekje zonder lichtvervuiling, zodat je het noorderlicht optimaal kan waarnemen nadat je ogen gewend zijn aan het duister.

Hoe minder lichtvervuiling hoe duidelijker je het noorderlicht zal zien en hoe mooie je foto's zullen zijn. Straatverlichting zal bij een langere sluitertijd of hoge lichtgevoeligheid voor een te felle vlek op je foto zorgen.
Je oog heeft bovendien een kwartier nodig om optimale contrasten te kunnen waarnemen in het duister. Kijk dus ook niet teveel naar het beeldscherm van de camera.Tijdstip:

3. Kies een moment rond de equinox, d.w.z. rond 23 september of 21 maart
Statistisch gezien geeft deze periode het meeste kans op een succesvolle noorderlichtjacht, los van de zonneactiviteit.
Wat niet betekent dat er dan een garantie is op succes.
Indien de zon in maart echt niet meewerkt kan er dan minder te zien zijn dan in januari of februari.

Wie graag noorderlicht in combinatie met besneeuwde bomen fotografeert reist best tussen half januari en eind februari naar het noorden.

4. Trek er op uit tijdens een heldere avond of nacht
Uiteraard speelt het noorderlicht zich boven de bewolking af. Bij een bewolkte hemel zal er dus weinig te zien zijn, hoewel intens noorderlicht wel voor een groene gloed doorheen de bewolking kan zorgen. Indien het bewolkt is kan je bijvoorbeeld enkele keren je wekker zetten, eventueel in een beurtrol met andere noorderlichtjagers.
Indien je gebruik kan maken van het internet hoef je niet eens naar buiten door simpelweg de satellietbeelden in de gaten houden. Al moet je daarvoor wel enige kennis hebben van de interpretatie van infrarood-satellietopnames.
Statistisch gezien is de kans op een noorderlichtwaarneming het grootst rond middernacht.

 

Fotografie

5. Zorg voor geladen batterijen
Hoe kouder het is, hoe sneller de batterijen hun capaciteit verliezen. Neem daarom best ook een extra setje mee en bewaar dit op een warme plaats, bijvoorbeeld in een broekzak.

6. Vergewis je vooraf van de juiste camera-instellingen en -handelingen.
Als je tijdens het noorderlichtspektakel nog moet gaan uitvissen hoe je camera werkt zorgt dit voor onnodige stress, tijdsverlies en vooral: je mist een groot deel van de show.
Zorg dus dat je weet hoe je de camera op oneindig kan focussen, hoe je een sluitertijd tussen de 5 en 20 seconden kan instellen, hoe je de ISO-waarde verandert en hoe je met de diafragma-instelling kan spelen.
Doorgaans kan je met een sluitertijd van 10 seconden, ISO-waarde van 800 en diafragma 2.7 al aardige noordelichtfoto's maken. Uiteraard dien je deze waardes aan te passen naargelang de intensiteit van het noorderlicht.
Vanwege de sluitertijd heb je uiteraard ook een statief nodig.

7. Durf gerust die camera eens even te laten voor wat hij is.
Geniet zeker ook eens van het spektakel zonder de stress voor het maken van de perfecte foto erbij.
Kies een geschikt plekje in de droge sneeuw uit waar je al liggend van de sterrenhemel en het noorderlichtspektakel kunt genieten.


Uitrusting

8. Bescherm jezelf tegen diepvrieskou
Wanneer er noorderlicht is is het helder, en helder weer betekent net als bij ons een sterke afkoeling.
Het kan dus best gebeuren dat de temperatuur in enkele uren tijd een graad of 10 onderuit duikt.
Draag dus voldoende lagen kleding.

9. Neem een zaklamp mee.
Een zaklamp kan nuttig zijn om je weg door het donker te vinden, maar ook wanneer je bijvoorbeeld de batterijen van je camera moet verwisselen.


Mindset

10. Wees geduldig
Het noorderlicht kan snel opduiken, maar ook snel weer wegtrekken. Het wachten kan soms lang duren, maar eens dat het noorderlicht verschijnt is het het allemaal waard geweest.
Tijdens een actieve nacht komen er doorgaans meerdere substormen voor, met tussendoor dus ook momenten met eerder een groene gloed zonder de fantastische vormen.
Uiteraard hebben we hier te maken met een natuurverschijnsel en kan het dus ook wel eens tegenvallen. Maar dat maakt het de volgende keer dat het er wel is weer dubbel zo mooi.


SUCCES!!!!Ruben Weytjens

met speciale dank aan noorderlichtjaagster Wies van der Sluis.