Noorderlichtverwachting voor Fins Lapland en Noord-Noorwegen

             Update maandag 3 december - Ruben WeytjensInterpretatie kaartjes: zie beneden.


Maandag 3/12 - Dinsdag 4/12
dag1 nlbew

Dinsdag 4/12 - Woensdag 5/12
dag2 nlbew

Woensdag 5/12 - Donderdag 6/12
dag3 nlbew


Interpretatie:

In bovenstaande kaartjes staat de kans aangegeven dat er in de loop van de avond/nacht zichtbaar noorderlicht kan worden waargenomen. Te beginnen vanaf de avondschemering en te eindigen met de ochtendschemering. Soms kan dat noorderlicht krachtig en van lange duur zijn, maar soms kan het ook eerder zwak of van korte duur zijn. De echte noorderlichtjager laat dus niets aan het toeval over en zal elke kans aangrijpen om er het maximale uit te halen.
De kans op opklaringen dient dan weer te worden geïnterpreteerd als het naar schatting percentage van de tijd dat er voldoende opklaringen zullen zijn om noorderlicht te kunnen waarnemen. Eigenlijk is de bewolkingsgraad zelfs de belangrijkste factor, omdat er bij een open hemel in principe altijd wel eens kans bestaat om noorderlicht waar te nemen.
Beide verwachtingen zijn dus kansverwachtingen, waarbij de bewolkingsgraad vaak nog moeilijker in te schatten is als de kans op noorderlicht.

Een kans op noorderlicht van 20% betekent dus niet 0. En een kans van 80% betekent niet 100. Het kan nog steeds gebeuren dat het noorderlicht op een nacht met 20% kans op noorderlicht mooier uitpakt dan gedurende een nacht waarvoor een kans van 80% stond aangegeven. Dit doordat in het eerste geval uiteindelijk alles zou meezitten en in het tweede geval alles zou tegenzitten. Er spelen nu eenmaal een aantal factoren mee die dagen van tevoren niet bekend kunnen zijn.

Wanneer een kans op noorderlicht van 90% wordt aangegeven kan je er ook vanuit gaan dat het vaak spectaculairder zal zijn dan wanneer een kans van bijvoorbeeld 40% wordt aangegeven.