Noorderlicht 21/8/2009

Noorderlicht, en dat reeds op 22 augustus! Zelfs de meeste locals hebben nooit noorderlicht in augustus gezien, maar die zijn dan ook niet zo zot om 's nachts boven op een tunturi te gaan staan wachten of het er al dan niet zal komen. :-) Velen denken zelfs dat het erg koud moet zijn voor noorderlicht, maar dat is uiteraard een fabeltje. Het heeft enkel met de hoeveelheid deeltjes afkomstig van de zon te maken die door het magneetveld van de aarde worden afgebogen naar de polen. Ook moet het magneetveld van de aarde gunstig gepolariseerd zijn. Maar in principe is poollicht dus ook mogelijk bij 40°C. Als het maar donker genoeg is... en dat wordt het pas vanaf 15 augustus. De dagen korten in Lapland wel veel sneller dan bij ons, er kan vlot een uurtje daglicht per week vanaf gaan in september.

52

53

Zo snel de band verscheen, zo snel verdween hij helaas ook weer. De aarde had het poortje opnieuw gesloten, er mochten geen deeltjes meer binnen.

Tijdelijk waren er even later wel nog wat mooie bewegende waaiers te zien. Op deze foto is het minder goed zichtbaar omdat ik de sluitertijd vanwege de schemering niet te hoog kon zetten. In de winter is het veel makkelijk foto's te maken wanneer het helemaal donker is. Maar dan krijg je ook makkelijk foto die het noorderlicht feller projecteren dan dat het in werkelijkheid was. Maar hier hebben we dus het omgekeerde probleem: in werkelijkheid was het mooier!

55

56