Noorderlichtavond 15-2-2012 Sallatunturi

r0IMGP2111 r0IMGP2232 r0IMGP2284 r0IMGP2336 r0IMGP2359 r0IMGP2397

Some words in English

Na het noorderlicht van 8 februari, de dag van onze aankomst, bleef het 6 opeenvolgende nachten volledig bewolkt met vaak sneeuwval. De moed zou je voor minder in je jagersschoenen zakken...

Volgens de weerberichten van de Finse weerdiensten op dinsdag 14 februari zou het dat ook op woensdag 15 februari en tijdens de nacht naar donderdag 16 februari blijven. Ook de staafgrafieken van het Europese weermodel sloten opklaringen nagenoeg helemaal uit. De weerkaarten voor woensdagavond toonden echter een anticyclonale kromming van de isobaren, waardoor je als weerkenner weet dat het toch niet helemaal uitgesloten is dat er opklaringen kunnen ontstaan. Het was hèt discussie-onderwerp van de dag tussen Gert en mij. ;-)

En warempel, in de loop van de namiddag brak de bewolking boven Salla stilaan in stukjes! Nadat het bijna heel de dag lichtjes gesneeuwd had uit dunne middelbare bewolking kregen we voor het eerst sinds donderdagmiddag 9 februari eventjes een stukje van de zon te zien. Al konden we nog bezwaarlijk van opklaringen spreken.

0IMGP2052

Toen ik dan rond 16u naar de noorderlichtkansen ging kijken kreeg ik plots stress. Uit het niets bleek het magneetveld rond de Aarde namelijk al een poos onder zware druk te staan. "Stel je voor dat het vanavond toch helemaal uitklaart!" ging er door me heen.

Na een snelle update van m'n noorderlichtverwachting op lappilapland.be besloten we dan ook om meteen in de sauna te gaan en vroeg te eten alvorens de duisternis rond 17u30 zou invallen. Als noorderlichtjager laat je immers niets aan het toeval over indien alle ruimteweerparameters gunstig zijn voor het creëren van noorderlicht.

We hadden vooraf reeds besloten dat de lavu aan de overkant van het (nu bevroren) moeras achter het Kiela-restaurant als uitvalsbasis zouden gebruiken. Daar konden we immers een open vuur maken om ons te verwarmen tijdens het wachten op het noorderlicht.

Na een snelle hap gingen we dan rond 17u40 voorzien van brandhout, grilworsten, dikke kledij en uiteraard de volledige camera-uitrusting op pad. Maar nog vooraleer we ons vuurtje gemaakt hadden dook er tussen de wolkenvelden in de avondschemering rond 17u45 reeds een groene band op. Dat vuurtje kon dus wel even wachten. Eindelijk! Yes! Noorderlicht!

Click for more photos


Na pakweg een halfuurtje genieten van de waaw-momenten nam de bewolking sterk toe en was nog slechts af en toe een groene vlek zichtbaar aan de hemel. Dat was echter wel het geval in alle mogelijke windstreken, wat erop duidde dat het magneetveld van de Aarde onder flinke druk stond. We konden alleen maar hopen dat de wolken weer zouden verdwijnen en dat de druk niet zou afnemen. Ondertussen konden we wel het vuurtje bij de lavu aanmaken. Af en toe zagen we in het zuiden nog een groene gloed doorheen de wolken komen. Gedurende deze periode waren ook onze nieuwe vriendinnen en vrienden Monique, Vicky, Hilbert en Pieter uit Nederland gearriveerd. Zij hadden zelfs champagne meegebracht, waardoor we met z'n zessen een toast uitbrachten op het noorderlicht.

Click for more photos


Het werd er in het volgende uur echter niet meteen beter op. Meer zelfs, toen het plots ook nog eens matig begon te sneeuwen vreesden we voor nog meer kansen later op de avond. Maar het was wel bemoedigend dat we doorheen de vlokken steeds een groene band konden zien, die zich ongeveer pal in het zenit over onze hoofden uitstrekte van west naar oost. Ook in het noorden kwam soms een groene band doorheen de verlichte sneeuwvlokken priemen. Dit was toch wel bijzonder, enkel Venus kwam nog goed door de vrij dunne wolken en dwarrelende vlokken heen. Ik heb dan ook bewust een aantal foto's met flits gemaakt om de combinatie van vlokken en noorderlicht te laten zien.Onze Belgische vrienden Franky en Mirella hadden zich na hun tocht met de rendieren bij onze groep aangesloten. Na de champagnse van onze Nederlandse vrienden was het nu tijd voor wodka van onze Belgische vrienden. Ahja, vuur alleen volstaat niet om een warm gevoel vanbinnen te krijgen. ;-)

With flash Without flash


Na een half uurtje met weinig verandering in de situatie stopte het uiteindelijk met sneeuwen en werden er prompt ook weer meer sterren zichtbaar. Spectaculair noorderlicht was er in eerste instantie nog niet te zien, maar daar kwam amper een kwartiertje later drastisch verandering in...

Alsof iemand aan een schakelaar had gedraaid werd het noorderlicht plots zeer krachtig. In geen tijd kwamen we ogen te kort om alle dansende vormen te kunnen zien. En dat bleef zo maar doorgaan! De meest waanzinnige taferelen speelden zich af boven onze hoofden en waar we ook maar keken. Heel de lucht was gevuld met snel bewegende groene banden.

Click for more photos

Helaas waren m'n batterijen zo goed als leeg waardoor ik steeds weer moest wisselen tussen 2 setjes. Terwijl ik de ene set gebruikte voor foto's warmde ik de andere op in m'n broekzak in de hoop er na 5 a 10 minuten weer iets uit te kunnen persen. Maar uiteindelijk moest ik me toch naar onze bungalow begeven om de batterijen op te laden. Bij temperaturen rond -20°C gaat het helaas snel achteruit met de levensduur.

Maar uiteindelijk leverde deze verandering van locatie ook weer mooie foto's op. Ik had iets meer last van lichtvervuiling, maar mits een beetje creativiteit slaagde ik er toch in om prachtige foto's rond onze bungalow te maken. Opnieuw was het haast niet te bevatten dat het sterke noordericht pal over het huisje trok, in dit geval een tijdlang van noordwest zuidoost.

Click for more photos

 

Na een half uurtje laden hoopte ik weer voldoende vermogen in m'n batterijen te hebben en keerde ik terug richting onze vrienden bij het moeras en de lavu. Onderweg stopte ik nog tientallen keren om foto's te maken en te genieten, dus het duurde wel even vooraleer ik hen bereikte. De show ging gewoon onverminderd voort, met de prachtigste kronkelende vormen aan de sterrenhemel.

Click for more photos


Ondertussen waren we ook al meer dan 6u in de weer en begon de vermoeidheid toch stilaan toe te slaan. Tijdens een wat mildere activiteitsfase warmden we ons weer op bij de lavu. Het noorderlicht was al die tijd ook tot helemaal in het zuiden zichtbaar. Het zuiden bevond zich achter de lavu.

Click for more photos


Af en toe waren er nog sterke opflakkeringen, stilaan meer en meer in het noorden. Tegen 1u vonden we het echter goed geweest. Ook de batterijen waren weer helemaal leeg, ik slaagde er nog net in om onderweg naar onze bungalow nog een allerlaatste foto te maken.

Moe maar bijzonder voldaan kropen we in ons bed, maar zowel ik als Gert beleefden een zeer woelige nacht omdat we al die emoties en indrukken blijkbaar moeilijk konden verwerken. Nu bijna 1 week later leef ik nog steeds op een noorderlichtwolk, maar snak ik ook alweer naar het volgende noorderlichtshot. Het is verslavend, dat staat vast.


Ruben Weytjens - Noorderlichtjager

 

Voor de geïnteresseerden heb ik nog een technische analyse gemaakt van de noorderlichtparameters om te verklaren wat er gebeurde en als referentie voor de toekomst. Deze is via deze link te vinden.